Ni no Kuni II – Страхотна Приказна Игра

След като прекарах над 20 часа с Ni no Kuni II: Revenant Kingdom е време да понапиша някакви по-общи неща за играта.

NNK22

NNKII е със сигурност една от най-добрите екшън RPG-та, които съм играл в последните години.  Историята геймплея и всички неща, които може да правите по-нататък превръщат това заглавие в едно истинско приключение, над което може да прекарате стотици часове.

В началото започваме с кратка интродукция, в която президент на незнайна страна от истинския свят става свидетел на страховит инцидент. Малко след това, той е пренесен в свят на магия, кралства и други фентъзи приключения. Веднага след пристигането си преобразеният Roland се оказва в центъра на заговор срещу младият крал – Evan, който още дори не осъзнава, че е в смъртна опасност. Двамата успяват да се спасят от замъка Ding Dong Del на косъм. След това започва истинското приключение, в което Evan трябва да събере правилните съдружници и политически съюзници, за да стане един истински достоен владетел!

jqSCLrRmGd5qRC2XmhoGKX-480-80

NNKII има всички елементи на класическо японско екшън RPG. В битките могат да участват до 3 героя, като в битка може да контролирате един от тях. Имате комбинации с по 2 вида удара, кълбо, скок, някакво далекобойно умение и скилове, които са под формата на магия или по-специална меле атака. Може да сменяте героите по време на битка, но само тези от сегашното ви party и да ползвате предмети. Екипировката и оръжията са простичко направени. Имате до 3 вида оръжия, които могат да се сменят по време на комбо, една броня, ботуши и един аксесоар. Противниците в дънджън или на световната карта ги виждате по всяко време и ако маневрирате добре, може да избегнете някои от битките. Това, което веднага ще ви направи добро впечатление, ако сте играли повече такива игри е колко директно и бързо се случва прехода между различните геймплей части. Влизането и илизането от битките става супер бързо. Събирането на loot от паднали противници или рандъм предмети от дъднджъните става само когато минете през тях, диалозите могат да се скипват винаги, а по менютата и картата се навигира супер лесно. Още в началото имате възможност за quick travel по картата, в градовете и дори вътре в дънджъните. Просто играта прави максималното, за да не ви занимава с излишени глупости, които да удължават времето на геймплея по изкуствен начин.

Leander_1513592590

Визуална играта изглежда наистина като приказка създадена от студио Ghibli. NNKII всъщност не е втората, а петата част от поредицата, но най-известната част на играта преди тази е разбира се Ni no Kuni: Wrath of the White Witch от 2013та година. Поредицата се разработва от Level 5 – японска гейм компания, която има вече 20 годишна история. В предното заглавие, колаборацията с Ghibli беше официална, в NNKII уж не е, но всъщност в екипа участва Yoshiyuki Momose – ветеран от Ghibli, а композитора е Joe Hisaishi, който е работил над саунтраците на брутални Ghibli анимета като Nausicaa, Laputa, Totoro, Spirited Away, Mononoke и други. За съжаление именно заради този много специфичен визуален стил, мисля че играта няма да се хареса на голям брой хора извън феновете, които ценят подобен тип игри. Тук не става дума само за специфичната визия и анимация. Evan е котко-човек, узурпаторите на Ding Dong Del са раса от мишки има и раса от кучета, един от най-важните ви приятели в играта е нещо като таралеж-трол, а съпорт помощниците ви – малки симпатични духчета с различни подкрепящи роли, издават непрекъснато някакви мяукащи звуци. Спрямо всички тези елементи, не виждам как играта ще се хареса на хора дето разцъкват GTA, Fortnite и Far Cry 5 да речем.

NinoKuni_II_Kingdom_Mode_07_1513592606

Нататък в играта имате много други неща за правене освен битки по карата и в дънджъни. Идва момент, в който трябва да си изградите кралство с различни здания, които изпълняват важни роли – бараки, ковачници, ферми, научни лаборатории, магически центрове и други. Тези места трябва да бъдат населени от важни герои, които намирате из градовете и в някои дънджъни. Когато дойде този момент, обемът на играта се увеличава сериозно, като се отаварят всякакви сайд-куестове. Част от тях са свързани с битки, други с намиране на предмети. Както казах и преди, всички в играта се случва без излишне перипетии, от които страдат други представители на жанра. Именно за това, правенето на сайд куестовете е супер интересно. На места има и интересни пъзели, както и много интересни тактически битки, които също управлявате бързо и в реално време.

ni-no-kuni-ii-03-12-18-2

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom е едно от най-добрите и препоръчителни заглавия за тази година лично от мен. Ако сте хора с въобръжение, които харесват анимета, японски игри, RPG-та и заглавия с приказна история, това определено е игра за вас. Ако обаче харесвате “мъжки” игри така да се каже, не гледате аниме и никога не сте играли подобно заглавие по-скоро може да пропуснете.

ni-no-kuni-ii-ps4-preview-gameplay4

Ni no Kuni ii: Revenant Kingdom e разработена от Level 5 и се издава от Bandai Namco Entertainment. Заглавието е достъпно за PC в стийм и за PS4 тук.

Author: GamingAnime - Slavi

Здравейте, това е блог, в който ще публикувам новини за неща, които са свързани с модерна японска култура. Тук най-често ще намирате кратки новини и линкове към видеа. За по-сериозните неща може да гледате SM линковете в описанието :) Благодаря, Слави

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: