Sword Art Online: Alicization Lycoris Ревю!

Ревюто е писано преди пач версия 1.03!
Sword Art Online: Alicization Lycoris е най-новата игра в поредицата от екшън-рпг заглавия базирани на популярната визуална новела и аниме. Аз персонално не съм играл сериозно всичките SAO игри, но по-сериозно започнах да им обръщам внимание от SAO: Hollow Realization насам. Лично по мое мнение като техническо изпълнение и пейсинг, това е най-лошата SAO игра до този момент и в това ревю ще се опитам да обясня основните най-лоши моменти, които ми направиха впечатление. Това ревю ще съдържа съвсем леки спойлери свързани с историята на играта както и на анимето.

Като за начало историята на играта е базирана на края на Alicization аниме арката и битката на Кирито, Юджио и Алис срещу Администраторката. Тази част на играта се играе като някакъв изключително проточено дълъг туториал, в който се обясняват основите на навигацията, бойната система, менютата и тн. Тук имате все пак обикаляне по световната карта, изучаване и събиране на някакви предмети, но все още нямате достъп до другите интересни неща. Още в самото начало се забелязва изключително бавните реакции на героите по време на битките, което прави играенето на тази туториал част изключително проточено. Цялостно считам, че бойната система и някои от опциите, които имате са доста детайлни и интересни, но огромното забавяне, при което героят ви седи в статична анимация дълго време + падането на кадрите при повече противници и бавното възстановяване след като вземете демиджи или вкарате атака е наистина изнервящо. Аз лично считам SAO: Fatal Bullet за най-добрата част на играта до сега, но това заглавие прилича наистина повече на SAO: HR…но по-скоро като негова лоша и бъгава форма.
Screenshot_03_1554108159
Сега ще обясня по-конкретно какъв е проблема до колкото това е възможно в текстова форма. Битките са разделени на 2 вида – стандартни битки по картата, в които играете с основен герой + 3 други съпорт героя и такива, които са нещо като дуел където опциите и движението ви са малко по-различни и от които не може да бягате. Във въвеждащата изключително дълга туториал част на играта има доооста такива дуел битки от втория тип. Там проблема със забавянето е най-ясно видим. Когато героят ви приключи анимация на атака, той се забавя сякаш по изкуствен начин и седи в тази анимация супер дълго време без да може да направи нищо освен евентуален кенсъл с друго специално движение или даш. Когато сте в битка нямате скок освен под формата на кенсъл с комбо, но това до голяма степен има смисъл да го правите само при въздушни серии след като противника е в едно уязвимо състояние наречено Hazard State. Въпреки, че има ауто сейв, той не работи точно по начина, който очаквате(да ви записва периодично на ключови места от прогреса ви) и ако направите грешката да умрете някъде, играта може да ви върне далеч назад в прогреса ви. По време на дуел битките също така не може да сменяте оръжията и екипировките ви, за това ако решите да дигате профишънски на някое от оръжията ви съветвам да го правите някъде по-натам в играта и в началото просто да играете със стандартния меч. Може би от нещата, които съм написал до сега излиза, че се оплаквам от трудността на играта, но това далеч не е така. Нямам против трудни игри, но тук трудността идва от изкуствения начин, по който героите ви бавни и трудно реагиращи на всичко в битките. Също така трудността на играта не е скил базирана, а такава свързана с нива. Открих, че за разлика от други SAO игри, тук битката с мобове на 10 нива над вашето е просто безмислено тъй като вие често пъти дори не им правите демидж, колкото и да сте добри в тайминга и избяйването на атаките.
495115e41209e5534f0.13509563-Tactic Emulating AI System6
По отношение на дефанзивните опции на игра, идеята ми допада. Харесва ми това, че има дефлект в точен момент на атаките, още един дефлект, който е специален спрямо посоката на атака(подобно на For Honor) Ако противника ви удари с лаунч атака обаче очаквайте да наблюдавате като на забавен кадър как героят ви излита нагоре и пада надолу много дълго време. Открих, че най-безболезненият начин да се играе играта без всичко да се случва супер бавно е просто да сменяте към вторият ви съпорт герой след като приключите с атаките. Активирането на съпорт атаката за втория герой е полезно, но е далеч по-добре да превключите към контрол, за да не сте забити в остатъчна анимация за дълго време. Що се отнася до настройките на останалите ви герои, ги направете с настройката “Never Miss a Chain Opportunity
495115e41209b1459a7.94825607-AllySkills11
След като минете крайно проточената интродукционна част на играта, което вероятно ще ви отнеме минимум няколко часа(съветвам ви да играете бързо без да експлорвате много, после ще имате възможност за това) стигаме до момента, в който вече може да си правите костюмизация на героя и да играете онлайн. Онлайна се играе под формата на групов ко-оп, в който сте вие заедно с ваш съпорт герой от сюжетните в историята. Ако фактически успеете да се свържете с други играчи онлайн(не винаги става защото най-общо казано зависи от прогреса в основната история), ще се срещнете с други къстъм герои и техните помощници и тогава наистина може и има смисъл да се биете с висок левел монстъри. Тази част на играта е наистина забавна и интересна за игра. Ако паднете в битка не може да умрете веднага, а оставате на място за определено време преди риспон на същата локация.
Fanatio 2
Друг интересен момент в играта са нещо, което ще нарека универсални магии. Те могат да кастват определен бъф ефект или аура на героите ви и с тях може да се правят някои интересни неща. Например имате въздушна аура, с която може да скачате по-нависоко и комбинирано с една друга магия, която призовава масивна скала пред вас, може да стигате на места на картата, които са трудно достъпни и взимате готини нови оръжия и екипировка. Ако вземете силно оръжие рано в играта това може да ви помогне доста за прогреса. Ако си настроите видовете Sword Skills както и пасивните умения по правилният начин, прогреса в играта може да е по-малко безболезнен за вас. Препоръката ми тук е да имате атака, която да вдига Hazard State, такава която лаунчва противника след това състояние и някаква пиърс атака, която да пробива блока на противниците. За съжаление, всичките видове “билдове”, които може да си направите са почти изцяло само свързани с меле битки. С лъка и камшика да речем може да се биете малко от по-голяма дистанция, но не може да играете клас “магьосник” примерно.
Въпреки, че изучаването на картата и различни странични куестове е сравнително интересно, самите противници по картата са доста еднообразни. Страничните куестове иначе са както такива, в които трябва да търсите предмети по картата, така и такива, в които трябва да убиете определени монстъри. Както ви каза и по-нагоре обаче, уменията ви в играта няма да ви помогнат да убиете монстъри доста по-висок левел от вас. Просто не им правите демидж, те ви убиват с 1 макс 2 удара, дефлекта ви е не кост ефективен спрямо евентуалната награда и дори да успеете да докарате противника до състояние, в което да му взимате кръв, теоритичните битки с такива противници ако не сте онлайн, а само с локалното ви НПС парти от 3 героя + вашия, не виждам как тези битки отнемат по-малко от 1-2 часа минумум! Ако сте до 5-6 нива под нивото на противника е горе-долу ок, но при 10 нива нагоре…не се занимавайте.
125dea78c8a515a5.88391237-Deusolbert
Има и редица дребни неудобства и бъгове, които ще изброя съвсем набързо: проблеми с движението на камерата, бъгове със скоци и движение по картата, много лоша навигация и най-вече изключително БАВЕН ЛОУДИНГ! Графично играта също не е нищо особено. На моменти има изцяло аниме сцени, което е супер, но визията когато ходите из картата и по време на битките е средна работа в най-добрия случай.
Извън тези позитиви и негативи, които споменах ритъма на историята е горе-долу стандартен за SAO. Това, което аз лично намирам за разочарование тук е, че след доста бавното начало на играта, историята не отива по-бързо в посока “SAO:War of Underworld”, което лично според мен е най-интересното SAO аниме до този момент. Иронията до голяма степен е в това, че интересната история и битки в историята на SAO се случват тогава, когато кирите е във вегитативно състояние и харем момиченцата му все още не са пристигнали да го спасяват и съпортват. Самата Алис е интересна като самостоятелна героиня, макар и да не мога да се оттърва от постоянното усещане, че героинята е до голяма степен взаимствана от Saber от Fate/Stay Night.
 
В заключение мога да кажа, че SAO: AL е една от най-натоварващите и тежки за игра аниме игри, които съм играл от много време насам. Не съм пускал играта от излизането на пач версия 1.03 насам и не знам каква част от проблемите са фиксирани, за сега обаче предпочитам да играя Ghost of Tsushima. Ако скоро играя пак SAO: AL просто ще гледам да преджапак възможно най-бързо през главната история и да играя мулти някакъв енд гейм контент. В тази й форма бих препоръчал SAO: AL само на супер хардкор фенове на анимето, които в момента нямат качествени игри около себе си и не смятат да играят други скорошни заглавия.
125dea78ceb93608.22870282-Kirito & Eugeo

Author: GamingAnime - Slavi

Здравейте, това е блог, в който ще публикувам новини за неща, които са свързани с модерна японска култура. Тук най-често ще намирате кратки новини и линкове към видеа. За по-сериозните неща може да гледате SM линковете в описанието :) Благодаря, Слави

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: