Little Nightmares II Ревю! *Съдържа Леки Спойлери

Когато Little Nightmares излезе през 2017 година играта се превърна в култов хит представяйки на геймърите по света една различна хорър игра, която има чаровен минималистичен стил и същевременно не изглежда като детска игра. LNII идвайки през тази година ще се хареса на всички фенове на оригиналната игра и вероятно ще запали и нови такива, тъй като подобни хорър игри в гейминг пространството до голяма степен продължават да липсват…

 В Little Nightmares II страшното приключение продължава в друга среда. Този път започваме с друг герой – Mono. Той е мъничко момченце с плик на главата и дупчици за очи, като много напомня за героя Faust от Guity Gear поредицата…но много по-мъничък. Въпреки, че отново имаме пъзели, промъкване в околната среда и ужасяващи преследвачи, това, което прави най-голямо впечатление в играта е различната околна среда. В LN1 действието до голяма степен се развиваше в затворени пространства – етажи на къщи, стаи, подземия, кухни и тн. В двойката във всички преходи през различните нива може да видим цял един град, в който възрастните са загубили идентичността и разсъдъка си…

 Скоро след началото Mono се среща със Six от първата част, макар й тя да не придобива познатият си вид веднага след срещата. Има доста моменти в играта, в които двамата си помагат един на друг, но играта не може да се играе ко-оп, а и в повечето случаи Six е просто мъничко другарче, което просто ви следва. Нататък обаче има редица мистерии и обрати, които няма да разкривам тук, но нека просто да кажем, че участието на Six в тази игра е доста ключово.

 Що се отнася до нива, страховити противници и дебнещи опасности, LN2 никак няма да ви разочарова. Няма да разкривам всички, но специално учителката мисля, че беше доста страшна и неприятна. Супер якото е как самите дребни опасности, пъзели и фактически боса на нивото всички са логично и директно свързани с околната среда където имате интеракция с тях. От учителката трябва да бягате в нещо като откачено училище където дори и учениците са злобни и опасни.

 

Както и в първата част, когато се промъквате покрай изчанчените изроди в сенките трябва да играете бавно и търпеливо, като тичането със сигурност няма да ви спаси в повечето случаи ако бъдете забелязани. В LN2 обаче има и някои леки елементи на битки, в които Mono може да се защитава от опасностите като ги удря с подръчни оръжия като брадви, винкели и тн. Не очаквайте обаче Mono да се превърне в Dante от DMC правейки някакви засукани атаки скоци или нещо подобно. Оръжията са до голяма степен подобни на предметите, които ви се налага да взимате и мъкнете в играта нормално, просто имат и една допълнителна функция, с която чрез сериозно видимо усилие, Mono може да замахне към близката опасност. В почти всички случаи тези битки се водят срещу опасности, които са горе-долу със същия размер като Mono, така че не очаквайте да се биете директно срещу баш големите противници с тези оръжия.

 

*Mono по време на битка. Арт от Propimol в DeviantArt

Въпреки, че в LN2 също подобно на първата част има скрити неща за намиране, играта е абсолютно линейна и няма много вариации на начините, по които може да минете различните нива. Това разбира се означава, че вероятно играта на второто ви изиграване няма да е чак толкова стряскаща и интересна, но със сигурност е доста добра. Ако намирате историята и обстановката за интересна вероятно е по-препоръчително да се концентрирате върху нивата и пъзелите, докато тайните неща за взимане като шапчиците на Mono например може да ги вземете след края на играта, като играете директно отделните нива(те са като чаптъри в LN2). Тази игра със сигурност не е дълга и едва ли ще ви е супер трудно да я минете цялата, но определено си заслужава в предвид, че струва 60лв.

 Ако трябва да направя директно и откровенно сравнение с първата част като общо усещане и впечатления, бих казал, че кораба с непрестанно ядящите гротескни хора в него от LN1 е най-интересното и ужасно изглеждащо ниво в поредицата до този момент и със сигурност го намирам за по-стряскащо и смущаващо от късните нива в LN2. Като цяла игра обаче втората част е по-разчупена и разнообразна и Mono със Six, както и разплитането на историята правят LN2 наистина едно от най-препоръчителните заглавия сега в началото на годината. 

Little Nightmares II я има за PS4, PS5, PC, XBox One и Nintendo Switch. 

Author: GamingAnime - Slavi

Здравейте, това е блог, в който ще публикувам новини за неща, които са свързани с модерна японска култура. Тук най-често ще намирате кратки новини и линкове към видеа. За по-сериозните неща може да гледате SM линковете в описанието :) Благодаря, Слави

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: