Returnal е ТОП Игра за PS5!

През последните няколко дни играх стабилно Returnal на PS5 и тук искам да споделя цялостните ми впечатления от играта. Първо искам да отбележа, че мнението ми идва от позицията на огромен фен на PlayStation и хардкор играч на игри с голямо предизвикателство и трудност.

Returnal е първата истински нова ексклузивна PS5 игра, която си заслужава да имате. Тя се играе като Sci-Fi 3D Person Shooter, с много динамични битки, които изискват движение и тактическа преценка. Прогресирането и нивата са направени в roguelike стил, което означава, че играта има голяма степен на преиграване и въпреки от честото умиране, няма да ви е скучно когато започнете от начало. Главната героиня Selene се движи доста плавно и бързо по извънземните местности и след като намерите първоначално важните предмети за прогреса, ще ви е приятно да обикаляте из нивата и да търсите различните допълнения, оръжия и ресурси. В самите битки използвате основно огнестрелни оръжия, които в някои случаи използват извънземни технологии, както и оръжие за бой от близо. Стрелбата не изисква презареждане, но имате куулдаун, с който трябва да се съобразявате доста. Няма кълбо като в соулс игрите, но имате даш, с който може да избягвате многобройните сферични изстрели. Допълнително може да използвате предмети за хийл или други допълнителни спомагателни ефекти.

Вероятно за много хора roguelike шутър не е идеята им за революционна next-gen игра, но според мен, на фона на всички други игри, които в момента има на PS5, това е заглавие, което абсолютно не трябва да се пропуска. Имам стабилно количество часове на Demon’s Souls и въпреки всичките й подобрения спрямо оригинала това все пак е римейк на игра от преди 11 години…

Стартирайки играта, историята вероятно ще изглежда объркваща, защото извън това, че след авария се приземявате на чужда планета. Постепенно започвате да виждате враждебните същества и извънземната технология, но това защо сте там и какво се случва на планетата се разкрива на кратки откъси, които известно време ще изглеждат доста несвързани. Разкритията на парчетата от пъзела се случва преди старта, по време на или в края на цикъла. Това е до голяма степен типичен и бих казал чаровен елемент в Groundhog Day жанра филми. След множеството умирания, може да намерите записи на минали “версии” на Selene, в които тя разказва как среща или се бие буквално със себе си. В тази връзка ако сте големи фенове на Edge of Tomorrow или Annihilation с Натали Портман играта вероятно ще ви хареса още повече.

В тази част на ревюто бих искал да кажа няколко неща за трудността в играта, понеже видях, че в и-нет има отново дъндъния по темата, като Returnal този път е на прицел. Умирането в тази игра не идва толкова от трудността на битките или бързината на атаките, а по-скоро от това, че играча, особено в началото просто не знае как да направи Selene по-силна. Взимането на нови оръжия, събирането на ресурси и преценяването на риск спрямо награда е винаги трудно в roguelike игрите.

Това, което се случва е, че играта ви “изтощава” постепенно докато вие обикаляте в търсене на кръв или поемате риска да вземете уж хубав предмет, който обаче носи негативен ефект, който прави нещата по-лоши…Част от оплакванията са за това, че няма чекпоинт по-често, но това е просто стандарта за подобни игри. Същото е и в Binding of Isaac например, която е легенда в този жанр макар и от друг тип. Играта със сигурност е хардкор, но никога очакванията не са били по-различни и ако човек не иска да играе концентрирано точно в този момент, може би е добре да си пусне друга игра. Все пак щеше да е добре ако имаше начин играта поне да запомня прогреса ако някой трябва да изключи конзолата. Един от ръновете ми беше провален заради някава PSN грешка. Това е нещо, което може би трябва да се фиксира наистина, но от другата страна този аргумент, че един рън е “2 часа” не е адекватен.

Рън на едно ниво е 2 часа само ако наистина играете доста бавни и искате да събирате буквално всичко. Ако искате просто да сте в безопасно място докато нещо ви вика в истинския свят, може просто да се върнете и да поспите в кораба или да се телепортирате някъде по назад. Придвижването в играта е доста бързо и като цяло Returnal ви стимулира да играете по-живо и динамично.

В заключение отново ще повторя, че за мен това е задължително PS5 заглавие. Ако вече сте изиграли подробно Demon’s Souls и вече сте в настроение за ново предизвикателство, Returnal определено е подходящото заглавие. Играта не е баш за всеки и отделните елементи като Sci-Fi, Roguelike, 3D Person Shooter не са невиждани сами по себе си, но уникалната комбинация е това, което прави Returnal абсолютно препоръчително заглавие за PlayStation 5.

Author: GamingAnime - Slavi

Здравейте, това е блог, в който ще публикувам новини за неща, които са свързани с модерна японска култура. Тук най-често ще намирате кратки новини и линкове към видеа. За по-сериозните неща може да гледате SM линковете в описанието :) Благодаря, Слави

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: