Resident Evil Village – Страхотна Horror Игра с RE Елементи!

Това ревю идва от позицията на фен на RE поредицата, който е играл болшинството от игрите дълго време, а някои от тях буквално стотици пъти. Това ревю ще съдържа и някои спойлери в случай, че не сте играли играта.

 Абсолютно харесвам, но дори повече от това наистина уважавам

Resident Evil: Village. И-нет хайпа по тази игра е нещо, което честно казано не го е имало в поредицата от доста време насам. Дори и след обявяването, излизането и хайпа към RE2: Remake фен базата там сякаш пак беше от предимно олд-скуул фенове и такива, които искат да видят за “какво е цялата дандания”. В последните седмици обаче RE8 е буквално навсякъде водена разбира се от универсално харесваната от всички Lady Dimitrescu. Подобно на RE7, в новата част историята отново се върти около Ethan Winters и неговите семейни драми, които винаги го повеждат към някакви ужасяващи приключения. Аз лично считам Ethan за един от най-скучните герои в RE поредицата, но това, което се случва около и на него в последните 2 части е подходящ сетинга за страхотна макар и не толкова традиционна RE игра. Докато в RE7 Ethan търсеше съпругата си Mia, този път в румънското село, той търси дъщеря си Rose. Интродукционната част на играта тук според мен е по-слажа в сравнение с бруталната среща със семейство Baker от RE7, но тук геймплея стартира в по-отворена за обикаляне местност. Това е разбира се самото село на RE8, което играе ролята на hub area в играта.

 Прогреса в RE8 е структуриран като отделни местности – четири на брой, в които срещате различни форми на терор, противници, обстановка и стил на геймплей. Въпреки, че със сигурност има доста екшън в играта, първите 2 нива особено второто са доста сериозно фокусирани върху пъзели и намиране на ключови предмети. Управлението е до голяма степен стандартно що се отнася до екшън със стрелба от първо лице и може би идеята е била да се балансира екшъна с преследваческите типични за RE сцени. Вероятно това обаче ще е назаден план за повечето фенове, които ще са прекалено заети да се кефят на Lady D още от самото начало. Както вече вероятно сте научили обаче, тя не е в играта супер много време. Друго нещо, което ми направи впечатление е, че тук Ethan го тероризират в кът сцените доста повече, а той сякаш винаги лесно се възстановява след това…

 В геймплейно отношение играта не е нищо революционно или неочаквано за RE нови играчи или ветерани. Извън, тичането, събиране на предмети и оръжия героя не може да прави кой знае колко много други неща. Дефанзивните ви опции в битките са фактически блока и бързото завъртане, което е традиция в RE. Патрони и ресурси трябва да се пестят, а помпата се взима доста рано в играта. Ресурси се намират лесно, но все пак не е добра идея да се стреля по всичко като в Doom. Ето някои бързи съвети, които мога да дам: не бързайте да си комбинирате амунициите, малко по-напред сигурно ще има готови патрони, ползвайте комбинациите за по-силните амуниции; няма срамно в това да се държи блок с L1; когато срещнете бос или видимо силен противник, бъдете сигурни, че трябва да се биете с него наистина преди да хабите ресурс. Може би за сега просто трябва да избягате…? След време има смисъл да се връщате назад и да разглеждате нови части на селото когато може да ги отключите. Много от сцените, обстановката и дори босовете в тази игра напомнят силно за RE4.

 Ако имам някаква сериозна критика към играта това със сигурност са дългите линейни пасажи. Такива има доста в тази игра и въпреки, че те са доста интересни и ужасяващи първия път като ги играете, нататък вероятно ще ви е малко досадно. Една от типичните черти, които отличават RE поредицата спрямо много други заглавия дори в същия жанр е стойността на преиграване(replay value). В този смисъл аз гледам на RE8 по-скоро като хорър игра с RE елементи и сетинга, но като чиста RE игра според мен, Village или RE7 не могат да стъпят на някои от класиките дори и в remake варианта им. Аз абсолютно обаче не съм с “бумърска” нагласа като една част от другите RE ветерани и смятам, че успеха и популярността на RE8 биха накарали нови фенове да пробват други части и може би тепърва да се влюбят в RE2. Това е полезно за всички и със сигурност за бъдещето на поредицата. Трябва да се отбележи, че за разлика от RE: Resistance допълнението към RE3: Remake, тук допълнителната уж “безплатна” игра RE: Verse след втората бета беше отложена. Към момента на писане на това ревю тя все още не е достъпна за безплатно сваляне за притежателите на RE8. Макар и Verse да е мултиплеър ориентирана от трето лице, тя беше обещана като допълнение към RE8, но все още я няма, което е допълнителен минус. 

 Въпреки някои от тези дребни оплаквания и част от стилистиката, която за мен е прекалено далеч от фундаментите на RE поредицата, цялостно считам Resident Evil Village за абсолютно препоръчителна хорър игра. Ако все още не сте я играли и не сте си спойлнали почти всичко в YT не се колебайте да си я вземете и изиграете. Според слухове и предвижвания, нататък ще има поне още една First Person игра. Ще е интересно дали тя ще може да пребори RE8 и и-нет хайпа по нея. Аз се надявам, че в бъдещето на поредицата има и някави планове за нови части с перспектива от трето лице. Дали те могат отново да бъдат успешни, като истински нови игри след провала на RE6 и успеха на новите части? Предстои да видим посоката, но RE поредицата след Village определено има сериозно бъдеще.

Author: GamingAnime - Slavi

Здравейте, това е блог, в който ще публикувам новини за неща, които са свързани с модерна японска култура. Тук най-често ще намирате кратки новини и линкове към видеа. За по-сериозните неща може да гледате SM линковете в описанието :) Благодаря, Слави

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: