Guilty Gear Strive – Аниме Файтинг Играта на Годината!

Тъй като Guilty Gear поредицата има изключително дълга история, която не мисля, че намира супер силно отражение в новата Guilty Gear Strive в това ревю ще фокусирам само върху новото заглавие без много паралели с предните части като AC+R или Rev2.

 Guilty Gear Strive е най-новата част от уникалната 2D поредица с богата история, която има за цел да даде свеж рестарт и да привлече нови играчи. Въпреки, забавения релийз и някои недоволства от играчи по време на бета версиите, лаунча на Strive на 11ти юни в крайна сметка се окажа повече от успешен. Играта в един момент имаше на 30хил. активни играча в стийм, а създателите от ArcSys обявиха шипнати на 300.000 бройки от играта. Този хайп е от една страна заради това, че нови файтинг игри не излизат особено често и общността от хиляди фенове по света иска да пробва новата игра и от друга страна супер популярния Rollback Netcode. Тази технология, която не винаги се имплементира в новите файтинг игри работи доста добре в Strive и прави мачовете дори на по-далечни разстояния(през океана има леки проблеми) наистина приятни. Бойната система с част от така наречените gatling комбота е доста променена и част от ветераните определени биха чуствали, че героите са “орязани” така да се каже, но хиляди нови играчи явно се кефят да пробват играта за пръв път, да открият бързичко какво може да прави героят им и да скочат за няколко бързи мача онлайн. Въпреки, че комботата са по-простички и кратки, демиджа е доста сериозен, а истинската дълбочина на играта идва от начина по който менажирате Tension Meter за RC кенсълите и спешълите, позиционирането към стената за Wall Break и разбира се неутралната игра. 

Ky прави емблематичната си Супер Атака

 Играта все пак има някои проблеми, като наличието само на 15 героя по време на лаунч, което е ниска цифра като за GG игра, почти 4 минутното чакане с надпис “Communicating With Server” преди да може да влезете в какъвто и да е режим и разбира се бедно изглеждащите и функциониращи лобита. Тези проблеми са досадни, но не са болка за умиране или нещо, което няма да бъде оправено с течение на времето. Други проблеми обаче, като почти пълната липса на какъвто и да е single player content например изглеждат по-сериозни. Няма лошо играта да има силна съревнователна натура, но при наличието само на това, след време доста хора просто ще дропнат играта и ще гледа от време на време турнири на стрийм или Vod. Има история, която си е като 12 епизода аниме, но подобно на други ArcSys игри, историята не е с геймплей, а просто гледате(аниме) филм. До някаква степен това е пропиляна възможност, тъй като GG Strive е една от най-добре изглеждащите аниме игри, но аниме феновете сякаш или не знаят за нея или вместо да дават пари за играта просто ще гледат историята онлайн и…до там. Това може би се дължи и на част от западния маркетинг зад Strive, който на мен ми изглеждаше прекалено фокусиран върху американското FGC. Разбира се играта се счита за успех по всички критерии за този жанр, но успеха можеше да е доста по-голям, ако имаше повече неща за правене.

Happy Chaos вероятно ще е един от DLC героите

 Дългосрочно, според мен Guilty Gear Strive ще бъде поддържана предимно като ESport FGC заглавие и с хайп около новите герои. През юли и август трябва да излязат по един нов герой, а до края на Сезон 1 на ДЛС съдържание, още 3ма. Това ще направи героите в Strive общо 20, което е ок на първо време, но дали ще има всички любимци? Повдигам темата за DLC и по друга причина. Традиционно, GG поредицата особено ако гледаме Xrd Sign, винаги има по 1-2 експанжъна след първоначалната игра, които се продават отделно, но и на пълна цена. Ако излизат по 5 героя на сезон, броят на героите може да скочи двойно, което е оправдано на фона на факта, че героите в Strive са значително по опростени спрямо предните части. На края искам да спомена, че музиката в играта е доста яка…но не подхожда особено точно на Strive. Има прекалено много вокали, което прави траковете да омръзват някак по-бързо. В тази връзка се надявам някъде в бъдещето играчите да могат да си сетъпват перманентно класически GG тракове за съответните терени в играта.

Sol и Ky в битка от дистанция

 Guilty Gear Strive е най-подходящата 2D figthing игра за влизане в тази част на Еспорта, има доста турнири и хайп около заглавието и ако искате да хванете ново свежо заглавие и SFV не ви кефи, Strive определено е игра за вас. Guilty Gear Strive е достъпна за PC в стийм и за PlayStation 4 и 5.

Author: GamingAnime - Slavi

Здравейте, това е блог, в който ще публикувам новини за неща, които са свързани с модерна японска култура. Тук най-често ще намирате кратки новини и линкове към видеа. За по-сериозните неща може да гледате SM линковете в описанието :) Благодаря, Слави

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: